FinitoKomédia Plankton módra

Az év a színházban kezdődött. A Győri Nemzeti Színház legújabb darabja egy komédia Tasnádi István tollából. A komédiához nem kevés tragédia is párosul. Ezt próbáltuk megmutatni a trailerben is, ami 3 nap alatt elérte 1000 fős nézettséget, nagy büszkeségünkre.

Nagyon vártuk a forgatást. Benn voltunk olvasópróbán és a főpróbahét összes napján. Már az elején éreztük, hogy többről van szó, mint egyszerű komédiáról 2 felvonásban. Minden szereplőnek megvan a saját tragédiája. Erről egy Chaplin idézet jut eszembe: Az élet közelről nézve tragédia, távolról nézve komédia

Emiatt az ellentétes mégis összetartozó műfaj miatt érzem azt, hogy nehéz dolgunk volt a vágásnál. Hogyan lehet ügyesen megmutatni ezt a kettősséget? A képek, a felvett nyersanyag önmagában még nem elég. Kell hozzá valami plusz, nálunk ez a plusz a vágás stílusát jelenti. Nem mindegy, hogy milyen felvételek kerülnek egymás mögé, hogy együtt milyen jelentéssel bírnak a képek. A szereplők szemszögéből vizsgáltuk a történetet. Ezért került bele sok belső kamerás (GoPro) felvétel, amik főleg a végén kapnak nagy hagnsújt. Nem történetet szerettünk volna mesélni, hanem hangulatot bemutatni. 

Tasnádi tragikomédiájának ars poeticája számomra megegyezik Chaplin önironikus életszemléletével: Ahhoz, hogy igazán nevetni tudjunk, fogjuk meg a fájdalmunkat, és játsszunk vele. Tehát végül is minden egy vicc. Elgondolkodtató darab, érdemes megnézni.

A színlapot megtalálod: ITT.

 

írta: Hortenzia